Este esențial ca, pe lângă educația de calitate pe care o oferim furnizăm copiilor din perioada preșcolară, să acordăm o atenție deosebită și dietei echilibrate a celor mici. Când aceștia beneficiază de o nutriție adecvată, pot să se implice cu mare pasiune, curiozitate și atenție în toate exercițiile organizate în camera de joacă/ sală de clasă.
„La vârste foarte fragede, joaca poate transforma luatul mesei dintr-o corvoadă într-o distracție. O farfurie veselă, cu fructe și legume colorate, ori aranjarea ingenioasă a mâncării în diverse forme atractive va înlesni misiunea de a-l hrăni pe cel mic. Mai târziu, începe să conteze puterea exemplului: va copia obiceiurile alimentare ale părinților, așadar, pentru o alimentație sănătoasă la copii, contează enorm ca adulții de lângă ei să mănânce sănătos, iar în casă să existe numai produse sănătoase. Consumul unui mic dejun echilibrat este o modalitate excelentă de a începe ziua. Un mic-dejun sănatos ar trebui să fie constituit din legume, o sursă de carbohidrați (pâine, lipie, wrap etc), o sursă de proteine (carne, ouă, lactate, pește), urmând modelul farfuriei sănătoase.”
Substanțele proteice îi pot sprijini pe copii să-și păstreze sentimentul de împlinire pentru perioade mai extinse. O masă matinală echilibrată poate consta într-un ou gătit cu vegetale crude și pâine din cereale integrale sau un iaurt grecesc cu fulgi de ovăz și fructe proaspete. Pentru a mări probabilitatea ca micuțul să experimenteze alimente noi, față de care manifestă ezitare, acestea pot fi asociate în farfurie cu produse care îi procură multă plăcere. Este util și dacă primește o doză de autonomie în decizie: să selecteze ce consumă din două, trei alternative. De asemenea, poate fi încurajat să-și aranjeze personal alimentele în farfurie.
Mesele comune în cadrul familiei constituie o oportunitate de a-i introduce pe cei mici în contact cu alimente noi. Și în această situație contează influența exemplului pentru dobândirea alimentației sănătoase la copii. O altă strategie care contribuie substanțial: permisiunea de a-și chema la masă, în weekend, colegul sau colegii cei mai apropiați. Pentru el va constitui o distracție, iar părinții au șansa să pregătească o masă nutritivă.
Participarea copilului la achiziționarea alimentelor și în special la prepararea meselor contribuie, de asemenea, la dezvoltarea obiceiurilor alimentare benefice. Va asimila ce este necesar să achiziționeze, cum să interpreteze informațiile de pe ambalajele produselor, apoi, cum să-și compună o masă echilibrată. Și se va distra în timpul acestui proces!
Includeți copiii în toate procesele conectate cu hrana: în procedura de gătire a alimentelor și aranjarea mesei, în selecția produselor nutritive, vizitați împreună magazinele și elaborați împreună planul alimentar pentru întreaga familie. Astfel, copiii vor deveni mult mai responsabili și conștienți de toate elementele care se referă la o nutriție sănătoasă și o hrănire optimă. În timpul pregătirii mâncării, conversați cu copilul despre diversele componente pe care le utilizați. Astfel, ei vor învăța să prețuiască aroma, textura și densitatea alimentelor. În plus, pregătind acasă, veți avea un control superior asupra calității, mărimii porțiilor și conținutului caloric.
Nu este necesar să substituiți simultan toate alimentele și ingredientele din depozit. Începeți progresiv, alegând câteva alternative la articolele nocive din frigider sau cămară. Treptat, veți ajunge să dețineți tot mai multe alimente benefice. Iată câteva exemple de selecții nutritive: Produse lactate cu un nivel mai scăzut de grăsimi, în locul lactatelor cu un nivel ridicat de grăsimi. Apă, în locul băuturilor gazoase. Pâine din cereale integrale sau din grâu integral, în locul pâinii albe.
Înghețată preparată în locuință, în locul înghețatei comerciale. Nuci și fructe cu coajă, în locul chipsurilor. Iaurt natural, în locul iaurtului cu fructe din comerț. Carne proaspătă, în locul unui produs cărnosat de calitate inferioară. „Restricționați consumul alimentelor puternic procesate și optați mereu pentru consumul hranei cât mai aproape de starea sa originară”. Este optim să furnizăm copiilor alimente din toate categoriile nutritive: carne, lactate, ouă, pește, cereale, vegetale, fructe, oleaginoase și semințe, leguminoase, etc., pentru ca cei mici să beneficieze de o varietate cât mai extinsă de substanțe nutritive, vitamine, minerale, atât de indispensabile în perioada dezvoltării.
Diminuați consumul de produse cu nivel ridicat de zahăr, sare și grăsimi (dulciuri, sucuri, produse de cofetărie, gustări, semi-preparate, mezeluri, brânză procesată, fast-food, etc) și recurgeți la gustări sănătoase, mai puțin concentrate în zahăr (fructe proaspete, produse lactate, semințe și oleaginoase).
Nu este recomandat să promovăm copiilor o alimentație limitativă, excludând una sau mai multe categorii alimentare. De asemenea, părinții, educatorii, sunt sfătuiți să nu promoveze anumite regimuri de slăbire, dieta vegetariană, raw-vegană și altele similare, ci să opteze pentru o dietă cât mai diversă și echilibrată.
Copiii trebuie stimulați să deguste și să experimenteze din toate câte puțin. Ar trebui acordată importanță și diversificării gustului, educării lor în această privință, astfel încât să se familiarizeze cu o gamă largă de arome și texturi ale alimentelor.
Este de preferat să nu utilizăm termeni precum „aliment benefic”, „aliment dăunător”, „aliment autorizat” sau „aliment interzis”, pentru a nu stigmatiza niciun aliment sau o categorie de alimente. Având măsură și echilibru în dieta noastră, putem să ne bucurăm de gustul, caracteristicile și avantajele fiecărui aliment și categorii de alimente în parte, că nu există un aliment 100% benefic sau 100% dăunător și că întotdeauna va conta proportia în care consumăm alimentul respectiv.
Fructele și vegetalele nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică. Să incorporăm cu încredere pe farfuria copiilor, câte o porție de vegetale la fiecare masă. Fructele se recomandă a fi consumate la gustările dintre mese, câte un fruct la fiecare gustare.
Selectați fructe și vegetale de toate nuanțele, pentru a asigura copiilor toți nutrienții de care au nevoie. În acest mod, mesele devin mai atractive, gustoase și mai plăcute. Evitați consumul excesiv de fructe și nu înlocuiți fructele întregi cu sucuri din fructe.
Și Buburuzele din grupa mare au o dietă echilibrată, și uneori o pregătesc chiar ei. Atunci când copiii sunt lăsați să participe la prepararea unor gustări, salate, sau orice ține de nutriție, o consumă cu mare plăcere, deoarece este rezultatul efortului lor.
Nu uita: „MĂNÂNCĂ SĂNĂTOS, CA SĂ CREȘTI FRUMOS!”
Surse
www.familydoctor.org
www.healthychildren.org
www.caringforkids.cps.ca
www.kidshealth.org