EDICT
Revista educației
ISSN: 1582-909X
   

www.edict.ro
Colegiul de redacție
Editori
 
Propune un articol
Cumpără ultimul număr
Abonament la EDICT

nr. 7 / 2004


Clubul Educației - un vis devenit realitate

Rica ROTARIU
Clubul Educației, FNDC

Câți dintre noi, stimați colegi, nu am simțit, de-a lungul timpului, nevoia de a ne împărtăși gândurile și aspirațiile, realizările și neîmplinirile, lipsurile și dorințele de schimbare, de a discuta problemele presante cu care ne confruntăm zi de zi, de a promova idei naratoare, benefice pentru activitatea noastră, altor persoane de aceeași formație profesională?

De câte ori nu ați simțit că spațiul limitat al cancelariei și numărul restrâns al colectivului de colegi vă sunt insuficiente, neputându-vă oferi o gamă variată de idei noi, sugestii, experiențe personale etc.?

În ultima perioadă, de când schimbările se succed într-un ritm alert, de când informațiile se revarsă ca o avalanșă asupra noastră, se impunea apariția unui cadru organizat, care să ne ofere posibilitatea de a ne informa, de a ne completa cunoștințele, de a ne susține, de a ne ajuta unii pe alții.

Această necesitate, resimțită de mulți dintre noi și-a găsit ecoul și împlinirea în cadrul Fundației Naționale pentru Dezvoltare Comunitară, care a fost receptivă la sugestiile unora dintre dascălii botoșăneni, îmbrățișându-le cu entuziasm și solicitudine.

Ideea unui club al educației reprezenta un imperativ pentru cei ce am lansat-o și, cu toate acestea, nu credeam să existe posibilitatea materializării ei. Însă, sub egidă dublă FNDC - Editura Agata, la data de 21 septembrie 2003 s-a constituit "Clubul Educației". Membrii fondatori ai clubului sunt 54 de cadre didactice botoșănene. Acestora li s-au alăturat până în prezent alți 28 de colegi, numărul total ridicându-se la 82 persoane. Lista rămâne deschisă, în așteptare de noi membri.

Pentru a vă face o idee cât mai realistă asupra activității Clubului Educației vă voi face cunoscute obiectivele pe care și le propune:

 • diseminarea experiențelor profesionale de succes;
 • identificarea și soluționarea problemelor de interes profesional;
 • dezvoltarea și sprijinirea inițiativelor novatoare;
 • crearea de rețele de comunicare profesională;
 • dezvoltarea profesională continuă.

Activitatea Clubului Educației este abia la început. Deocamdată ne mai aflăm încă pe tărâmul căutărilor și nesiguranței. Ne confruntăm cu ineditul și încercăm să consolidăm puternic fundația pe care vom construi viitorul edificiu al colaborării și cooperării dascălilor. Sperăm ca el să imortalizeze idei geniale, experiențe deosebite în activitatea didactică, nume de autori de carte didactică, și nu numai, activități instructive, atractive și de interes pentru alți practicieni.

Încercările de până acum s-au caracterizat într-o serie de acțiuni, dintre care enumerăm:

 1. "Despre educație" (Activitate în cadrul căreia s-a constituit și Clubul Educației)
 2. "Educația în spiritul valorilor culturii și tradiției românești" (Activitate ce s-a încadrat în suita manifestărilor "Zilele Educației Europene")
 3. "Șezătoare"
 4. "Șezătoare. De vorbă la gura sobei"- cu tema "Casa românească , realitate și simbol"
 5. "Lumina din lumină!". Totul pentru elevii noștri.

Lansări de carte:

I. 10 octombrie 2003;

 1. a) "Barbă - Cot în țara literelor", caiet de limba română pentru clasa I
 2. "Barbă - Cot în lumea numerelor", caiet de matematică pentru clasa I
 3. "Cunoașterea mediului înconjurător", set de fișe pentru ciclul ocaziilor fundamentale;
 4. "Alfabetar", material didactic pentru clasa I

II. 4 noiembrie 2003

 1. "Barbă - Cot în vacanța de iarnă"
 2. "Cifrar", material auxiliar pentru clasa I

III. 11 decembrie 2003

 1. "Raza pe care urc", autor Lucreția Andronic, membru al Uniunii Scriitorilor
 2. "Rugăciuni către tineri. Sau despre o exorcizare a României" , autor, drd. profesor Marius I. Ilucă

IV. 2 iunie 2004

 1. Caietele de vacanță pentru învățământul primar (clasele I,a- II-a, a- III-a, a- IV-a) și
 2. Manualul de matematică, clasa a-II-a

Atmosfera în care s-au desfășurat aceste acțiuni a fost prietenoasă, destinsă, de colaborare autentică, de discuții libere, negrevate de reținerile inerente unui cadru protocolar rigid. Cu fiecare nouă activitate, membrii C.E. s-au cunoscut tot mai bine între ei și au început să-și exprime opiniile deschis, ca într-o discuție în familie.

Motto-ul Clubului Educației este:

Pentru cei interesați, pasionați, îndrăgostiți, speriați, mulțumiți, nedumeriți, entuziasmați, motivați, nesatisfăcuți, surprinși de ceea ce se întâmplă, sau nu se întâmplă în educație...

Dacă simțiți că vă încadrați într-una din "categoriile" menționate mai sus, pășiți cu îndrăzneală în rândurile actualilor membri ai clubului și spuneți-vă cuvântul! Sunteți oricând bineveniți!Citare:
Rotariu, Rica. Clubul Educației - un vis devenit realitate. Apărut în: EDICT - Revista educației, nr. 7/2004. București: Editura Agata. Disponibil online: http://www.edict.ro.

 
EDICT - Revista educației
ISSN: 1582-909X
Copyright: Editura Agata ®
2000-2004

  Gazduire site: HostX [oferte de hosting]